Op zoek naar elkaars veelkleurigheid

Samenwerken mag avontuurlijker

De zoektocht naar veelkleurigheid is vaak grijs. Veel opdrachtgevers gebruiken kleurenprofielen, zoals Management-Drives of Insights, als instrument om samen te werken. Ik hoor vaak diepzinnige en bijzondere kleurrijke mensen daarna heel oppervlakkig met elkaar praten:

‘Dat zal nog wel even duren gezien hoe blauw hij is.’ ‘We missen een rood iemand in het team’ ´Ik ben de enige die groen in zijn profiel heeft.’

Als mensen iets moeilijk vinden zoeken ze vaak een instrument om het makkelijk te maken. Management Drives en Insights spelen daarop in. Soms moet je door de fase van ‘moeilijk’ heen om tot verdieping te komen. Er is een verband tussen moeite doen en de waarde die iets geeft. Dan ga je leren om zelf woorden te geven aan dingen die misschien niet zo aanwijsbaar zijn. Dingen die achteraf na een overleg in je ronddolen en waarvan je voelt dat het belangrijk is maar waar je het begindraadje niet van kunt vinden. Wat je toch moet leren.

Groeien door het jezelf moeilijk te maken

Een bokser maakt zijn leren moeilijk, daagt zichzelf uit en gaat tot het uiterste. Groeien doe je door het jezelf moeilijk te maken en ook door het anderen moeilijk te maken. Nieuwsgierig worden naar wat je zelf weet en jezelf uitdagen om daar woorden aan te geven.  Nieuwsgierige vragen stellen aan anderen waardoor je anderen uitdaagt om explicieter te worden.  ‘Wat zag jij in je vorige project wel maar hield je ten onrechte voor jezelf?’ ‘Hoe ziet een gesprek met jou eruit met en zonder tijdsdruk?’ ‘Wanneer luister je naar jezelf en wanneer niet?

Nieuwe vooroordelen

De benadering van het kleurenprofiel geeft de schijn van inzicht. Schijn vind ik gevaarlijk. Liever niets dan schijn. Oppervlakkig gezien lijken de teamleden zich meer voor elkaar te openen, maar het gebeurt vooral in het hoofd. De woorden veranderen. Van wc-pot naar toilet. Iemand promoveert van softie naar iemand met veel groen. Of promoveert van bureaucraat naar iemand met veel blauw. Maar er is geen nieuwsgierigheid om door te vragen. Worden we hier echt blij van? Raakt het aan onze kern?

Gesloten systeem

Bij de kleurenprofielen valt me op dat het een gesloten systeem blijft waardoor mensen geloven dat ze niet veelkleurig kunnen zijn. Mensen worden niet gestimuleerd in hun eigen vermogen. Maak het  jezelf moeilijker en het resultaat is dat je veel kleurijker en levendiger wordt. Daag je team uit om te luisteren en echt nieuwsgierig te zijn naar wat de ander weet.

Vertrouwen

Soms door het leren moeilijk te maken wordt het toepassen makkelijk. In onze trainingen en teambuildingen maken we het mensen moeilijk op een manier waardoor ze vertrouwen krijgen in hun eigen kompas en stuurmanskunst.

Kan ik je helpen?

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *