Zelf je beste coach worden

Intelligente mensen zijn vaak een beroerde coach voor zichzelf

Hoe word je de beste coach van jezelf? Een belangrijke vraag; je coacht jezelf tenslotte voortdurend. Het innerlijke gesprek, dat ieder mens met zichzelf heeft, houdt nooit op.

Stel je voor dat jij met jezelf aan een tafeltje zit. Aan de ene kant zit jij als coach en aan de andere kant zit jij met vragen. Zie je het voor je?

‘Jouw coach’ schuift je een evaluatieformulier toe met vragen of ik een fijne coach ben voor jou. ‘Wil je dit invullen? Neem de tijd, dan ga ik ondertussen een bakje koffie drinken.’

Braaf als je bent, begin je de antwoorden in te vullen maar voel je je ook alleen gelaten in een achterafkamertje en baal je dat ‘jouw coach’ geen koffie voor je haalt.

Op het evaluatieformulier staan de volgende vragen.

Hoe vond je mij als ‘jouw coach’ in het afgelopen half jaar?

  • Vraag 1. Voel je je door deze coach gezien in het beste van jezelf, wordt het beste van jou gewaardeerd en centraal gesteld?
  • Vraag 2. Helpt de coach je om je ervaringen opnieuw te ordenen zodat er ruimte vrijkomt voor jouw krachten en talenten die van dieper weg komen?
  • Vraag 3. Voert de coach het goede gesprek met jou met als grondtoon nieuwsgierigheid en vertrouwen?
  • Vraag 4. Zou je deze coach op grond van jouw ervaring aanbevelen aan anderen?

Waarom zijn intelligente mensen beroerde coaches voor zichzelf?

Stel je voor dat je naar een coach gaat die geen vragen stelt om erachter te komen wie je bent en wat jij wil. Iemand die verkeerde aannames heeft over jou. Is dat stimulerend? Ervaar je dan  nieuwsgierigheid waarmee je verder komt?

Intelligente mensen staan altijd ‘aan’

Intelligente mensen staan altijd ‘aan’. Ze kunnen niet de motor uit zetten en worden gedreven door onbewuste ‘opdrachten’.  Zo leefde ik zelf lange tijd met een onbewuste opdracht dat ik het beter moest weten dan een ander.

De ‘druk’ van onbewuste opdrachten maakt dat er altijd een zekere urgentie is. Het leven wordt dan een snelweg met voorbijsnellende afstandspaaltjes. Je vergeet om aan de oever van een riviertje te gaan zitten en te luisteren naar ‘jouw coach’ die het beste met je voor heeft. Dat wil zeggen die jou stimuleert om aandacht te hebben voor het beste van jezelf. Die jou helpt te ordenen wat wezenlijk belangrijk is en meekijkt hoe jij kunt bijdragen met het beste van jezelf.  

Hoe voer je het goede gesprek met jezelf en word je zelf je beste coach?

Om voor jezelf de beste coach te worden vraagt dat je het goede gesprek met jezelf gaat voeren. Iets dat iedereen kan leren. Natuurlijk heb je daarnaast ook altijd anderen nodig. Als je aan de oever van het riviertje de juiste vragen stelt, dan is er altijd iemand te vinden die zó naar je luistert dat je er verder mee komt.

En onze coaching helpt je natuurlijk direct om makkelijker tot het goede gesprek met jezelf te komen.

Kan ik je helpen?

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *